15 de febrero de 2015

Es bous per la vila, una gran tradició a Moncofa.

El bou en Moncofa als anys 40 (Plaça el Plà)



El bou pel carrer a Moncofa 194_

Els bous i la festa sempre ha estat unida, no es compren unes festes sense bous ni música, ja que han sigut una tradició del nostre poble.

En anys de verdaderes dificultats econòmiques i socials en els nostres carrers, els bous han estat presents, i encara que varen ser prohibits, igualment també ens varen fer, malgrat pagar les denúncies governatives.




Sols comentem que els bous han estat present, i cada vegada hi ha mes gent i aficionats que estimen alló tan nostre, però també comprenc els que estan en contra.

Hi han motius de tot tipus per uns i per altres, però com ara, no han hagut tantes normes que  protegeixen els bous i les vaques quan estan al carrer.

També deuríem pensar en les conseqüències de no tindre'ls de ninguna manera. Festa continuaríem tinin-la però i els bous, els bous que es crien pel carrer continuarien existint?

Els bous els del carrer i els de la plaça, tenen un gran montant econòmic al voltant, no sols en criant-los, també en la festa en sí.
Els que no volen els bous, poden dir que no (tenen els seus motius, maltractament inclós) i els que els volen, com diuen  "El qui no vullga pols que no vaja a la era" (però també son o deuen ser el que millor els tracten).
Les autoritats, cada vegades fiquen més dificultats a l'hora de fer el bou per la vila, amb penalització pel maltractament i protecció al aficionat, amb unes normes que eviten aquelles situacions que es creuen que no són les correctes, segons evoluciona el temps.

Perquè no un consens i una tolerància entre tots? i així,continuem tenint les nostres tradicions.

La eixida
El bou per la vila
El bou i els mansos
El bou embolat


No hay comentarios: