18 de junio de 2021

Restos de la Torre Caida

 

DATOS DE LA FOTOGRAFÍA:
DENOMINACIÓN : Restos de la Torre Caida de Moncofa
LUGAR                    : Museu d'Història i Etnologia de Moncofa 
AÑO                         :  06_2021
PROCEDENCIA    : Pepe Franch

COMENTARIOS: 
Esta pieza de piedra inscrita tiene su historia, se la encontró por los años ochenta un señor de Villavieja que estaba pescando al lado de la Torre y ...

COLABORACIONES:

Milagros Safont Arnau
Excelente información
Jose Francisco Albelda García
Segons tinc entés, la troballa de la pedra va ser a la partida de la Torrassa, a la Vall d’Uixó
Raül Borràs Penya-roja
Ja queda menys per a "descobrir" el museu. Per les fotos i pel programa d'À punt sembla molt aconseguit.
Llegint la foto m'agradaria dir 2 cosetes. La primera que estic content que s'haja destacat en lloc i lletra prominent el valencià. La segona és sobre el nom de Moncofa. En àrab ve "d'ullal o de lloc d'on ix aigua"? Ho dic perquè compartim nom amb una partida del poble d'Albalat de la Ribera on diuen que el nom ve d'ahí. A més que el nom haja evolucionat igual de l'àrab en 2 zones diferents del País Valencià també em resulta curiós.
Gràcies Pepe Franch per l'avançament.
ose Francisco Albelda García
Raül Borràs Penya-roja, segons J.C. Membrado en "Etimología y semántica de topónimos municipales valencianos y aragoneses", "Moncofa procede del árabe (al-burj al-)manqufa: "(la torre) horadada"". 
No hay ninguna descripción de la foto disponible.

Raül Borràs Penya-roja
Ací també diu el que m'expliques. Tanmateix també aporta l'altra opció per a la partida i séquia de la Ribera del Xúquer.
Jose Francisco Albelda García
Si, pràcticament diu el mateix. 
Raül Borràs Penya-roja
Jose Francisco Albelda García per tant la torre original forcada podria no estar al mateix lloc que la de les restes actuals de la de Beniesma? 
Raül Borràs Penya-roja
O s'hauria reconstruït sobre la primera
Jose Francisco Albelda García
Potser una reconstrucció del XVI sobre una torre més antiga, que ja existia en temps de Jaume I
Raül Borràs Penya-roja
Vos ho deia per açò. El nostre poble, lloc de marjals i d'aigua, perfectament s'adaptaria a estes definicions també, no?
Puede ser una imagen de texto
 
Miguel Ángel Sanz Julià
Jose Francisco Albelda García ...on partixen els termes d'Almenara, d'Uixó i de Nules. Esa torre Forcada la buscaría por detrás del H. Simba.
Jose Francisco Albelda García
Raül Borràs Penya-roja , no crec que el nostre poble fora conegut pels pous i pels ullals dels que brolla l’aigua. Però si els lingüistes no se fiquen d’acord… 
Raül Borràs Penya-roja
Un debat interessant que podríem tindre amb els diferents punts de vista en una taula de debat amb els arabistes i historiadors.
En el cas d'acceptar l'original torre àrab com a origen del nom, el fet que siga la de Beniesma la mateixa que la del llibre dels fets de Jaume I és difícil de corroborar també?
La torre de l'escut seria l'original o la de Beniesma?
Raül Borràs Penya-roja
Jose Francisco Albelda García fa 1000 anys tampoc?
Miguel Ángel Sanz Julià
Raül Borràs Penya-roja difícil respondre. Seguixc dient que la cita ...on partixen els termes (llibre dels fets)... i recordant el mollò dels tres termes que van fer desapareixer els propietaris de la finca; allí és (darrere de l'hotel Simba) o deuriem de buscar la torre de Jaume I, i dic lo del molló perque contenia restes i ruines pròpies d'una torre de base redona (segle XI) i no rectangular. Al vol americà igual s'aprècia

Jose Francisco Albelda García
Raül Borràs Penya-roja Leopoldo Peñarroja, en "Historia de Vall d'Uxó", diu algo similar.
Puede ser una imagen de texto que dice "El sentido de ese forcada está unido al topónimo Moncofa, que deriva del árabe manqu"fa participio pasivo del verbo naqafa, y cuyo significado es «hecho pedazos, roto», «roído, carcomido»>, <abierto» 371 No hay duda: «La torre que es forcada» es una traducción o un doblete románico del sintagma árabe al-bury al-manqu"fa "la torre hendida, partida», sea, <forcada», que esa no otra es la etimología de Moncofa. 372 Por"
 
Miguel Ángel Sanz Julià
Vicent Molés en el I congrés d'història i filologia de la llengua valenciana en la Plana, apunta MON(T) del valencià Montícul i KOFFA com una composició lèxica.
 
 
ENLACES EN DONDE SE INSERTA ENTRADAS RELACIONADAS:

Diferentes entradas al Museu Moncofa

 
PARA PARTICIPAR MÁS ACTIVAMENTE EN EL BLOG:
Clica aquí y verás como hacerlo

No hay comentarios: