20 de marzo de 2021

Compuertas en desuso en el río Belcaire.

DADES DE LA FOTOGRAFIA DE MONCOFA 
LEMA    :  Compuertas en desuso en el río Belcaire   
LLOC     :  Moncofa  
ANY        :  20.03.2021     
ORIGEN :  Pepe Franch


COL·LABORACIONS:

Deu ser un sobreeixidor, és a dir les comportes i el conducte per on eixiria l'aigua sobrant del riu, per al reg o per a que no desbordara...
O potser també per a desgotar les séquies cap al riu després de les fortes plogudes per a evitar l'aiguamoll
Pascual Franch Rius
si per aiso servien
Caldria veure la pendent per a saber-ho
Pascual Franch Rius
nose yo si pa regar aprofitaria,pues tots sabem q a sigut sempre un riu residual desde la fabrica de segarra cap a vall
Jose Lacomba Arnau
Hem estat molts anys regant en aigua pitjor que venia de la fàbrica de la pell
Te raó Pasqual i es va instalar una bomba per tirar al riu l'aigua salà quan els temporals inundaen el terme en aigua de la mar que feien entrar terra en dins les ones altes que solem tindre.
Miguel Ángel Sanz Julià
monpare tenia terra que senbraben cardets ( penques) bledes, espinacs, cols y atres ortalises despues va plantar 5 tires de pereral

COMENTARIS:

Compuertas en el río Belcaire en Moncofa, para que serviría dicha instalación ¿que utilidad le darían nuestros antepasados?
Podria ser también parte de nuestro Museo en lo que yo denomino "Museu Obert"

Cuando se hizo la canalización del río Belcaire, cortaba en dos la acequia la Illa, con lo que representaba, la evacuación y desagua de los campos a los diferentes "Estanys" (Tamarit i La Torre"
Por lo que tuvieron que idear un acequia en forma de tuberia por debajo del subsuelo del río ya que este se hacía de hormigón tanto las paredes como el suelo.
Con la finalidad que dicha acequia tuviese continuidad y regular el caudal de la misma, se hicieron dos compuertas la del lado norte para permitir o no, el paso de la misma por debajo del río y la de la parte sur, para que entrara el agua de dicha acequia al cauce del río.
Hay que comentar que cuando bajaba el río con bastante caudal, esta última compuerta estaba bajada para no dejar que el agua del río invadiese los campos.

    
ENTRADES RELACIONADES:

http://lespalafangues.blogspot.com/2011/02/obra-de-comunicacion-de-la-acequia-la.html

NOTA: 

  • Si saps alguna coseta d'aquesta fotografia ho pots ficar en comentaris
  • Si vols compartir les teus fotografies velles amb tots nosaltres, posa't en contacte per e-mail, moncofa@gmail.com
  • Com sempre, si saps qui són les persones d'aqueta foto, fica el numeret i el seu nom i cognoms, també seria convenient saber de quin any pot ser i si sapieres alguna anècdota d'ella o de aquell temps ho pots ficar també.
  • Si entres en Facebook o en el bloc, no dubtes en en ficar un "Me Gusta", i de compartir-la, si no saps qui són pots preguntar-ho a persones més grans.

PD: Si vols ficar un comentari en aquesta entrada, tens que tindre el teu compte de gmail obert, i així te deixarà anotar el que siga.




No hay comentarios: